zondag 26 juni 2016

Kaali en Kuressaare-Bisschopsburcht

26 juni 
Met het warme weer gisteren was het heerlijk om nog enige verkoeling te vinden aan het water. Het was een prachtige avond met een idem zonsondergang. Om middernacht was het  eigenlijk nog te broeierig als je buiten zat. Foto vanuit de camper.

Na een door heftig onweer zeer korte nacht ging het verder richting Kuressaare. Onderweg heb ik maar weer lifters meegenomen. Een jong Pools stel dat graag de meteorietenkrater van Kaali wilde bekijken. Die had ik niet op mijn lijstje gezet. Omdat het niet ver om was heb ik ze ter plekke afgeleverd en ben zelf ook maar even gaan kijken. De Krater ligt op een minuut of tien lopen vanaf de parkeerplaats. Natuurlijk kunnen er allerlei snuisterijen gekocht worden en is er een meteorieten museum. Met een brok meteoriet van 96 kg. 
De grootste krater heeft een doorsnede van 110 meter en een diepte van 22 meter. Meer dan een plas met veel groene soep is er eigenlijk niet te zien. Het is meer het weten wat er gebeurd is.
De meteoriet is ongeveer 4000 jaar geleden ingeslagen en heeft waarschijnlijk zo'n 10.000 ton gewogen.

Onder een inmiddels strak blauwe hemel en 32 graden op de thermometer ben ik verder gegaan naar de Bisschopsburcht in Kuressaare. Een van de belangrijkste historische gebouwen van Estland. Hij stamt waarschijnlijk uit 1340. Het is een indrukwekkend gebouw met ruim 20 meter hoge muren waar maar weinig ramen in zitten.


In de bijgebouwen zijn een glasblazerij, een potterie en een souvenierwinkeltje ondergebracht. Buiten konden kinderen, of wie maar wilde, voor een paar euro boogschieten. Druk was het er niet. Genoeg tijd om genoeglijk over een en ander van gedachten te wisselen. Vooral met de glasblazer. De vrouw die bij de boogschutster op klandizie zat te wachten heb ik alleen maar gevraagd of ze op Cupido zat te wachten. Gelukkig kon ze er hard om lachen. Anders had ik misschien wel moeten vluchten voor de pijlen.

In de burcht is nu het Saaremaamuseum gevestigd. Je moest niet bepaald slecht ter been zijn met al die trappen waarvan de treden minstens 2x zo hoog waren als normaal en zo steil als een ladder. 
Verschillende delen van het museum waren nogal onoverzichtelijk ingedeeld. Toch heb ik met genoegen door het imposante kasteel gedwaald en geklommen. Ondanks dat in sommige vertrekken alleen in het Ests en Russisch duidelijk werd gemaakt waar het over ging. In sommige vertrekken daarvan lagen in een map wat slechte kopieën in verschillende talen. Dat werkte ook niet echt.
Een prettige bijkomstigheid met de hitte buiten was de heerlijk lage temperatuur in de burcht.
Een onprettige zaak vond ik de vele dingen over vooral het Russische Rode leger en hun gruweldaden. Dat leeft hier nog sterk. Vorig jaar, vooral in Noorwegen, kwam ik de nog sterk levende periode van de tweede wereldoorlog regelmatig tegen. Het werd daar ook vooral door het volk in leven gehouden.
Kuressaare heeft een reeds 180 jarige traditie van kuuroord. Met modderbaden. Loop je eens wat aan te modderen, probeer dan eens een heilzaam bad in Kuressaare.

Gelukkig was er nog 1 van de 6 (dure) plaatsen voor de camper bij het Spa hotel vrij. Je hebt er mooi uitzicht op de haven en een gedeelte van de burcht. Helaas sta je hier wel volop in de brandende zon. Electriteit was verplicht inbegrepen. Alleen jammer dat mijn Finse buurman de airco voor hun honden maximaal had aangezet toen ze weggingen. Hierdoor waren de stoppen doorgeslagen. Mijn koelkast leek meer op een kachel dan op een koelkast toen ik aan het einde van de middag terugkwam.
Aan de havenpromenade staat het bekende beeld van Suur Tõll en Piret.
Volgens de legende leefde er op het eiland eens de grote sterke held Suur Tõll en zijn vrouw Piret. Tõll was altijd vriendelijk en behulpzaam, beschermde de eilanders en hielp de vissers als ze in gevaar waren. Piret zorgde ervoor dat thuis bij iedereen alles in orde kwam. De helden droegen iedereen altijd een warm hart toe en waren net als de eilanders, recht door zee. De eilanders hebben, waar ze ook zijn en wanneer ze hulp nodig hebben, altijd de helden Tõll en Piret in hun gedachten.

Er is ook een legende over een ingemetselde inquisiteur van de paus in het kasteel. Op verzoek van de bisschop was hij door de paus gezonden om de bisschop te helpen in de strijd tegen de christelijke vazallen, die leken te gaan winnen.
Ik zal het kort houden. Hij zou zich niet aan het celibaat hebben gehouden nadat de vazallen hem met een mooie blonde schone op de proef hadden gesteld. Hij werd hevig verliefd op haar, wat niet geheim wist te blijven. De blonde schone moest voor penitentie het klooster in, waar hij haar uit wist te bevrijden. Als straf werd hij levend ingemetseld. Het vertrek wordt nu de kelder van de ingemetselde ridder genoemd.

1 opmerking: